viewpoint-east.org

Fotbolls-EMs blodiga baksida

Category: by sophie engström, EURO2012, photo by prallin, ukraina
Tags: , ,

(Läsningstid: 3 minuter)

Trots att våren tillfälligt (!) tagit paus, var det många som samlades för att tillsammans med den regniga himmeln begråta några av de offer som fotbolls-EM skördar – vildhundarna och i viss mån även vildkatterna. När jag första gången hörde ryktena om att vildhundar systematiskt torterades och dödas för att ge plats åt fotbollsentusiaster, ville jag inte tro att det var sant. Ukrainarna har ju alltid varit så omhändertagande och förtjusa i sina fyrbenta dagdrivare. Men med tiden har det kommit allt fler bevis på att dessa diaboliska rykten är sanna. Men det är tydligt att många som fått nog av den överdrivna nit som vissa myndigheter visar för att göra landet respektabelt (?) för andra européer.

Faktum är att myndigheterna istället borde arbeta med att förebygga att prostitution och annan sexindustri gynnas under festen för dessa bollglada typer. Det är faktiskt mycket värre om människor utnyttjas sexuellt eller liknande än om någon fotbollsfantast blir tuggad av en jycke.

Bilderna är kanske inte riktigt rättvisa mot antalet demonstranter, men vi gissade oss till några hundra stycken deltagare. Lviv var inte ensam om att hysa demonstrationen kallad “Fair play for strays”. I de flesta största städerna i Ukraina demonstrerades det, liksom i Ryssland, Tyskland, Nederländerna, Italien, Österrike, Ungern, Schweiz, Frankrike, Tjeckien. Några demonstrationer i Sverige har det dock inte rapporterats om.


Många färgglada paraplyer hade samlats utanför universitetet


Hund i demoklädsel


TV-kanalen 24 var på plats och intervjuade matte.


Det fanns tid för lite hej-på-dig-sniff
innan det var dags för en rask promenad till stadshuset.


Framme vid stadshuset.


Video från dagens demo

Om ni vill se bildbevis på brutaliteten så sök ex. på “stray killing ukraine”

Organisatörernas information. Och på facebook.


Aram Ilyich Khachaturian

Category: armenia, by sophie engström, georgia, music
Tags: ,

(Läsningstid: 2 minuter)

Vår musikaliska resa fortsätter idag med kompositören Aram Khachaturian. Khachaturian föddes 1903 i Tblisi, Georgien. Han kom från em mycket fattig familj med armenskt ursprung, och hans namn klingar verkligen armenskt. Arams familj var igen musikerfamilj och när han, i början av 1920-talet, kom till Moskva hade han ingen musikalsik skolning. Detta hindrade honom ändå inte från att bli antagen till Moskvas konservatorium! Han visade dessutom så stor motivation att han senare blev en av de bästa studenterna, samt att han 1925 blev antagen till kompositionsklassen på konservatoriet.

Aram Khachaturian har en mycket rik produktion, och jag har visserligen bara tagit del av en bråkdel, men några av hans kompositioner har varit mycket betydelsefulla för mig. Det första stycket är ledmotivet till TV-serien Onedin linjen. TV-serien har i olika omgångar visats på svensk TV, och det är egentligen märkligt att jag aldrig funderat över vem som skrivit musiken som jag älskade så mycket som liten. Kompositionen är en balett som heter Spratacus, och nedan kan ni se exempel både från TV-serien och baletten.

Ännu mer märkligt är kanske att jag aldrig funderat över vem som skrivit musiken till det (enligt min mening) mest suggestiva avsnittet i Stanley Kubricks film “2001: A Space Odyssey“. Även detta stycke är ursprungligen en balett, Gayane. Nedan kan ni se en gammal inspelning med Aram Khachaturian själv som dirigent.


Del II
Del III
Del IV


Myroslav Skoryk

Category: by sophie engström, music
Tags: , ,

(Läsningstid: < 1 minut)

Trots att många av Sveriges olika symfoniska orkestrar ofta spelar kompositörer från Ryssland, har jag nästan aldrig hört något stycker komponerat av kompositörer från något av de andra forna Sovjetstaterna. Tråkigt, då det finns så många skickliga och ovanliga kompositörer i bland annat Ukraina, Georgien, Armenien etc. Under senare tid har jag haft möjlighet att ta del av denna kulturskatt, och jag kommer därför framöver synliggöra några sådana kompositörer jag anser förtjänar mer uppmärksamhet.

En kompositör som ofta framförs på Lvivs filharmoni är Myroslav Skoryk. Innan jag kom till Lviv var hans namn helt okänt för mig. Myroslav Skoryk föddes 1938 i Lviv. Han använder sig ofta av ukrainska folklore inslag. Personligen tycker jag mycket om hans Karpatiska konsert från 1972. Ett stycke som jag hade glädjen att höra filharmonin spela förra året.

Jag tror att Myroslav Skoryk är mycket känd för sin opera Moses från 2001. Jag har bara funnit detta smakprov på youtube, men det lockar helt klart till mersmak. Om ni aldrig hört hans kompositioner råder jag att botanisera på youtube. Hans musik förtjänar att undersökas mer.

På lördag spelar filharmonin under Myroslav Skoryks ledning och de framför två stycken av honom själv, samt Bartok och Hayden. Frågan om jag kommer vara där är förstår helt överflödig.


Ukrainskt åttonde mars i förändring

Category: by sophie engström, gender, ukraina
Tags: ,

(Läsningstid: < 1 minut)

Första gången jag åkte till Kyiv var dagen innan åttonde mars för åtta år sedan. Jag minns det som en dag av blommor och chokladaskar. Kvinnorna vandrade hand i hand med sina män med blommor i sina händer. Första gången jag mötte denna tradition var dock lång tidigare och i Ryssland. Eftersom jag är feminist kändes det som ett väldigt konstigt sätt att fira åttonde mars. Som morsdag men inte nödvändigtvis med mödrar. Men genom åren har jag vant mig och tänker inte på det som något konstigt i samma utsträckning.

Förra året blev jag dock positivt överraskad. Jag skrev här om en feministisk demonstration på åttonde mars i Kyiv. Och även i år har det varit en demonstration i Kyiv. Även om skaran verkar något mindre i år är det en glädjande utveckling som jag, med många, följer.

I Lviv har feministiska organisationer försökt att ordna demonstrationer, men enligt en anonym källa har de trakasserats. Jag har ingen uppgift på hur de trakasserats, men förstår vad rädsla att säga att man är feminist faktiskt innebär.

Nedan ser ni ett inslag på ukrainsk TV om demonstration i Kyiv. Ni kan också följa bloggen Feministiskt offensiv. (På ukrainska.)


Dakhabrakha och Port Mone – ukrainsk-belarusiskt besök i Lviv

Category: by sophie engström, music

(Läsningstid: < 1 minut)

Ibland tror jag att jag bott här för länge, men egentligen har jag nog bara bott här tillräckligt länge för att förstå lite bättre. Jag har som tidigare nämnt aldrig varit någon folkmusik-fantast. Antagligen är jag inte det nu heller, men faktum är att jag börjar uppskatta viss folkmusik. En av de ukrainska band som jag tycker är mest intressanta är Dakhabrakha. Igår spelade de tillsammans med det belarusiska (vitryska) bandet Port Mone. Kombinationen var mycket lyckad och jag måste säga att Port Mones sammansättning, bas dragspel percussions/ljud intresserar och lovar mycket för framtiden.

Om ni inte bara vill beundra min tjusiga bild så kan ni även lyssna på kombinationen Dakhabrakha och Port Mone band så finns exempel på Soundcloud. Jag lovar en intressant resa i musikens tecken.