viewpoint-east.org

Dagens anteckning – 1 november 2024

Category: by sophie engström
Tags: ,

(Läsningstid: 2 minuter)

Idag är det allhelgonadagen i Polen vilket är en röd dag. De flesta polska familjer har haft en hektisk dag, när de har färdats mellan olika kyrkogårdar för att städa och tända ljus på framlidna släktingars gravar, i en ömsint hälsningar till de som bar fram dåtidens nutid. Annars verkar vår santid främst fixerad vid vår tid samt möjligen framtiden, och de döda göre sig icke besvär. Men om man tillhör den lätträknade skara som lyssnar på klassisk musik är de döda liksom ständigt närvarande i livet, och då genom musiken.

Den enda olägenheten med att uppehålla sig så mycket vid döda människors musik, är att man aldrig får tillfälle att träffa dessa frambringare av tonkonst. Till exempel vore det väldigt trevligt att träffa Felix Mendelssohn (1809-1847), denna renässansmänniska som både skrev egen musik, framförde andras, skrev ljuvligt vackra texter och målade fascinerande akvareller. Tänk er en dag med honom!

Och som av lycklig slump har någon skrivit om just en sådan dag! A Day with Felix Mendelssohn Bartholdy, som går att finna gratis på Gutenberg, är skriven av en viss George Sampson. Vem som döljer sig bakom detta namn är inte helt lätt att svara på. Gutenberg uppger att författaren levde mellan 1873-1950, men den referensen är ganska dåligt underbyggd. Den George Sampson som levde under den angivna tiden var litteraturhistoriker, och ovanstående titel går inte att finna bland hans alster. Kanske skrev han verkligen novellen om en dag med Mendelssohn, eller så fanns det månne en annan George Sampson, som verkligen levde på Mendelssohns tid och träffade tonsättaren? Eller är det en efterkonstruktion? Gutenberg är förtegen om dylik information. Ett trevligt litet mysterium.

Nåväl, bokens berättare är en brittisk sångare som söker upp Mendelssohn i hans hem i Leipzig. Under en dag får vi stiga in i Mendelssohns värld där vi får höra typiska musikeranekdoter, diskutera Mendelssohns arbete med att återintroducera den då nästan bortglömda Johann Sebastian Bach på reportoaren, lyssna på valda delar ur Mendelssohns oratorium Elias (Op. 70, MWV A 25), titta på akvareller av Mendelssohn och så vidare och så vidare. Dessutom får vi stifta bekantskap med en energisk och uppspelt Robert Schumann (1910-1856), innan vi fulla av intryck raglar ut från Mendelssohns hem till Leipzig stadsliv.

Vilken upplevelse, eller hur?


Från den inskannade versionen av novellen.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>