viewpoint-east.org

Artikel i Ny tid

Category: by sophie engström
Tags:

(Läsningstid: 2 minuter)

Bästa Ny tid har publicerat en artikel som jag skrivit. Ukraina är inte mer fascistiskt än något annat europeiskt land, är titeln. Nu undrar jag om inte Europa är mer fascistiskt än vad Ukraina någonsin varit. Den ukrainska fascismen är helt enkelt en illusion.

… Och den ensamma kommentaren under min artikel säger liksom allt av vad det jag försöker beskriva. Att påstå att ukrainarna (eller östeuropéerna generellt) är mer fascistiska än andra européer, är ju faktiskt i sig ett fascistiskt påstående. Men det tycks inte slå kommentatorn.

UPD: Här är mitt svar till kommentaren:

“Det är alltid trevligt att får respons på det man skrivit. Det är till och men roligt när det är någon som inte ser på saken på samma vis som en själv. Det är däremot inte roligt om svaret innehåller häskartekniker som förminskar ens kunnande och engagemang. Och sådana häskartekniker ser jag just i Ernsts svar på min artikel.

För det första avfärdas mitt kunnande med att jag bor i Lviv. Mitt 20 åriga engagemang och studier av Ukraina och östra Europa spelar tydligen ingen roll, jag bor i Lviv och kan därför inte bli betrodd.

För det andra verkar kommentaren påstå att hela Majdan-rörelsen var fascistisk just för att den är från Lviv… Ett mycket underligt uttalande då Euromajdan initierades av Mustafa Nayyen, en rysktalade journalist i Kyjiv!

För det tredje läxar du upp mig med att säga att en läsare av vänstertidningar vet hur hemska (fascistiska?) saker som händer i östra Europa. Min artikel säger inget om det. Jag påstår inte ens att det inte förekommer eller förekom några fascistiska rörelser i östra Europa eller Ukraina under andra världskriget . Vad jag pekar på är att den bild av ukrainiaren som extrem-fascist, och då främst de i västra delen, är en bild som passade Sovjetunionen väldigt bra. På det sättet kunde man bekämpa den ukrainska patriotismen, samt får väldens samtyckande.

Jag hoppas dessutom att ovanstående kommentar om öst Europa inte vill mena att det finns något nedärvt racistiskt och fascistiskt i östeuropén, för det tycker jag är extremt racistiskt förhållningssätt.

Avslutningsvis vill jag påpeka att min ståndpunkt, och den delar jag med experter inom området som Anne Applebaum, TImothy Snyder och många fler, är att Euromajdan INTE var en fascistisk rörelse. Det var en patriotisk rörelse. En rörelse där den ukrainska självbilden växte fram. Att vara patriot är inte detsamma som fascist. Jag tycker att vi ska låta den unga nationen Ukraina få vara patrioter, utan att smeta på dem en kremlsk propaganda om deras “nedärvda” fascism.”

Euromaidan #Lviv IV