viewpoint-east.org

En ganska okänd Mozart

Category: by sophie engström, music
Tags: ,

(Läsningstid: < 1 minut)

Igår, när jag köpte en Halytsisk kokbok, blev jag helt oväntat påmind om den person min mamma alltid pratar om när hon besöker mig i Lviv, Franz Xaver Wolfgang Mozart. Franz Xaver Wolfgang Mozart föddes 1791 i Wien. Han var den kände Mozarts yngsta barn, i en skara av sex. Franz Xaver var lika begåvad som sin far. Redan som 14-åring uppfördes hans första pianokonsert.

Dålig ekonomi verkar vara något som förföljer namnet Mozart, och när Franz Xaver var 17 år reste han till Lemberg, dagens Lviv, för att försöka tjäna pengar. Här stannade han till 1838, vilket innebar att han bodde i Lviv i större delen av sitt liv. Han dog nämligen sex år senare i Salzburg.

Franz_Xaver_Mozart_(Wolfgang_Jr)_1825

Under sin tid i Lviv var han en uppskattad lärare och kompositör, och det tycks som om han trivdes i staden. Han bodde även i Pidkamin, där han visserligen kände sig isolerad, samt i Burshtyn, som ligger i Ivano-Frankivsk oblast.

Franz Xaver hade en gedigen produktion. Det var svårt att välja, men slutligen föll mitt val på Polonaise mélancolique, Polsk melankoli.