viewpoint-east.org

Sychiv – Lvivs andra sida

Category: by sophie engström
Tags: ,

(Läsningstid: 3 minuter)

De flesta som besöker Lviv bekantar sig sällan med områden utanför den bedårande, vackra stadskärnan. Tyvärr är det alltför få som vill undersöka hur de flesta bor i Lviv. Det finns säkert de som också menar att det inte är något intressant att se. Men där har de förstås fel. Genom ett besök i t.ex. Sychiv kan du vidga dina vyer. Området är Lvivs största bostadsområde och har ungefär 110 000 invånare.

Det går förhållandevis många bussar till Sychiv men eftersom området är stort möter det knappast det behov som finns. Flera av bussarna har slutdestination “Santa Barbara”, men när man väl kommer dit finns ingen Santa Barbara så långt ögat når. Santa Barbara är nämligen ett uttryck för Sychivbornas alldeles egna humor. Ett köpcentrum på ändhållplatsen fick i folkmun namnet Santa Barbara eftersom bågarna på fasaden påminde om arkitekturen i TV-serien med samma namn.

Sychiv omnämns första gången 1409 men det var först 1525 som byn fick Magdeburgrätt, alltså större autonomi. 1952 blev Sychiv en del av Lviv och genast påbörjades planerna på att bygga upp ett nytt område.

Dagens utseende fick Sychiv 1965 då man påbörjade arbetet med att bygga ut bostadsområdet, men området har haft flera olika arkitekter och arkitektoniska idéer vilket skapar en känsla av att det är ett pågående projekt.

Varför ska man då utmana Lvivs dåliga infrastruktur för att bege sig till Sychiv? Dels torde väl de flesta vara intresserade av hur människor verkligen bor, men det är möjligt att kulturgeografen i mig är starkare och nyfiknare än hos många andra. En annan orsak är att man genom ett besök kan känna den puls och värme som finns i ett området där invånarna faktiskt är stolta över sin plats.  En annan bonuseffekt är att man kan krossa sina egna förutfattade uppfattningar att sådana områden måste vara dystra och inte ge möjlighet till omtanke och samtal. I Sychiv sprudlar samtalet och många gårdar kan en vanlig lördag vara full av människor i alla åldrar. Mycket långt ifrån övergivna gårdar i svenska bostadskomplex.

Värt att notera är också att det är otroligt rent och städat med knappt ens några fimpar på marken. Även det är ju något svenska förorter borde ta efter.

image

image

image

image

image

image