viewpoint-east.org

Sofia Gubaidulina i L’viv

Category: by prallin, by sophie engström, music
Tags:

(Läsningstid: < 1 minut)

“Bättre sent än aldrig” säger ju ett ordspråk, men i vissa fall är det bättre att “inte skjuta upp det till morgondagen som man kan göra idag”. Den 26 oktober förärades nämligen L’viv med fint besök och det är obegripligt varför det tagit mig exakt en månad att skriva om det. Kompositören Sofia Gubaidulina var här och två av hennes verk framfördes av filharmonin. De verk som framfördes var “The Lyre of Orpheus” (2006) för violin, percussions och stråkar, samt “Fakhverk” för bayan, stråkar och pukor. Det senare framfördes av Roman Yusypey. Denne bayanspelare är något utöver det vanliga. Jag hade förmånen att få lyssna till honom när han framförde ett verk av Kancheli för ett år sedan, och hans uttryck är magnifikt!

Roman Yusypey med Sofia Gubaidulina

Jag kunde inte hitta “Fakhverk” på youtube, men ändock ett annat med bayan, stråkar samt cello. Verket kallas Silenzio (1991) och är i fem stycken.

%d