viewpoint-east.org

Till Sychiv med hästkrafter på räls

Category: by sophie engström, ukraina
Tags:

(Läsningstid: 2 minuter)

​Idag satte jag äntligen på mig finaste reseutstyrseln, vilket innebär min Olympus OM-1 samt ett glatt humör, för att åka på Lvivs nyaste spårvagnslinje. Snabblinjen till Sychiv.

Vi har väntat förhållandevis länge, vi boende i Lviv, på att den skulle bli klar. Det har uppstått massor av problem, men det värsta problemet var nog en dal fylld med gyttja, som spårvagnen skulle passera. Linjen invigdes slutligen i veckan, men ett helt år försenat.

Sychiv, som är Lvivs folkrikaste bostadsområde, har länge enbart begåvats med bussar. Det har varit ett stort problem för de boende där, vilka ofta har grymtat lite ilsket att stadshuset inte vill satsa på dem. Men med hjälp av pengar från EUs strukturfond har de dock äntligen fått hästkrafter på räls.

På dagens resa med linje 8 var det mycket uppsluppen stämning ut till Sychiv. Jag var nämligen inte ensam om att göra denna lördagsutflykt. Det var snarare så att spårvagnen var full med folk som tagit  tillfället i akt att ta en spårtur till förorten. Något annat ärende till Sychiv hade de inte.

Linjen är dock inte helt klar. Sista biten av sträckningen är försenad då det funnits vissa frågetecken kring vad som skulle hända med den marknad som funnits på den plats där spårvagnens ska ha ändhållplats. Nu är marknaden borta, och vi hoppas att de turkiska spårvägskonstruktörena ska bli klara före vintern. Men det återstår att se. Mycket kan hända. Det här är ju ändå Ukraina 😉