viewpoint-east.org

En levande skattkammare

Category: by sophie engström
Tags: ,

(Läsningstid: 2 minuter)

​Jag turistar ofta i Lviv. Med det menar jag att jag försöker gå runt och upptäcka staden på nytt. Jag försöker se staden som om det är första gången jag ser den. Lviv är nämligen en stad som förtjänar att ses många gånger. Så outtömlig är dess historia.

Men ibland behöver man hjälp på traven att se det man sett ur nya vinklar. Och sådan hjälp tog jag idag. Ivanna Gonak är guide och medförfattare till böckerna “Lviv på polska”, som hon skriver tillsammans med Ksenia Borodin. (Böckerna finns bara på ukrainska och polska, men de är väl värda att titta i, även om man inte förstår språken.)

Ivanna Gonak visade mig idag det österrikiska Lviv. Hennes kunskaper är enorma och de går både på bredden och djupet. Jag har idag, på bara två timmar, fått en helt ny synd på Lviv. Ivanna Gonek väver samman anekdoter med fakta. Lyfter fram de små historierna, utan att väja för de stora eller de svåra ämnena. På så vis ger hon öppningar till nya förståelser av Lvivs historia. Även för oss som vet förhållandevis mycket.

Jag var så upptagen av att lyssna och ta del av denna skattkammare, att jag helt glömde bort att fotografera. Nåväl, en klenod lyckades jag i alla fall fånga, ett fäste till en centraldammsugare. Det ni!