viewpoint-east.org

Spontana demonstrationer för EU-integration

Category: by sophie engström, EU, photo by prallin, ukraina, ukraine
Tags:

(Läsningstid: 2 minuter)

Redan igår kväll stod det klart att många ukrainare inte stillatigande vill se på när landets ledning väljer ett samarbete med Ryssland istället för ett närmande till EU. Stödet för en EU-integration är stort i Ukraina och mer än 50% är för ett närmare samarbete med EU. I Lviv finns det inte ens någon tvekan om var man står. Till och med vårt rådhus pryds av EU-flaggan.

I natt gick jag till Svobody, Frihetsavenyn, och såg att ett hundratal hade gett sig ut för att protestera vid Taras Shevchenko-momuemtet. En av Ivan Franko universitetets prorektorer, Zvenyslava Igorivna Mamchur, kom och syns nedan på bild.

Idag tågade minst ett par hundra, kanske även runt ettusen, till Lvivs Rada för att visa sitt missnöje med Kyivs beslut och c:a 1000 studenter samlades utanför universitet för att visa sitt stöd till att fortsätta arbetet med att närma sig EU. En av de fyndigare plakaten var “You can not give us Europe. We ARE Europe“.

Det är viktigt att poängtera att detta är spontana demonstrationer, där demonstranterna tagit kontakt med varandra och spridit information uteslutande genom sociala medier. Inget politiskt parti kan ta åt sig äran av att samlat så många demonstranter.

ukr_eu4

ukr_eu3

ukr_eu2

ukr_eu1

One Response to “Spontana demonstrationer för EU-integration”